Hogyan tudjuk fölhasználni a zenét tanulási hatékonyságunk növeléséhez?

Ahogy más oldalakon olvashattunk róla, agyunk különböző tevékenységeknél más-más rezgéseket, hullámokat bocsájt ki. Az alváshoz, a pihenéshez, a "lötyögéshez", az intenzív alkotó munkához, a jó emlékezethez, a kreativitáshoz, a sikeres teljesítményhez, a szeretethez és a gyűlölethez más-más rezgéseket generál agyunk. Ez - különösen a tevékenységek váltásakor - jelentős időt és energiát, finom hangolást igényel. Ezért is nehéz a "gyors ráhangolódás" egy új tevékenységre, gondolkodásmódra. ("minden kezdet nehéz")
Ismerve az agyhullámok természetét, segíthetünk is magunkon, felgyorsíthatjuk és eredményesebbé tehetjük a folyamatot, ha megtámogatjuk az agyunkat egy-egy átálláskor, vagy fáradság esetén bizonyos agyhullámok felébresztésével. Ennek sokféle módszere ismert a több évezrede használatos imától, meditációtól bizonyos növény-kivonatok használatán keresztül, az agyhullámokat generáló fény-hang terápiás készülékekig.
Hasonlóképpen használhatjuk a zenét is. Más-más zenei ritmusok és hangzások segítik a memorizálást, a gondolkozást, a jókedvet, a szomorúságot, a pihenést, a meditációt, az imát és sorolhatnám.

Itt most egy válogatást adunk közre a különböző tevékenységket támogató zenei anyagokból. A válogatás célja az volt, hogy hasonló hangulatú, ritmusú illetve rezgésű zenék kerüljenek egy-egy blokba, hogy az elmélyülést támogassák.

A zene és az agy fejlődése

Megfelelő zene hallgatása növeli az agysejtek számát és méretét indiai kutatók csirkeembrió vizsgálata alapján