Itt egy válogatást olvashatsz a legújabb agykutatásokról, amelyeket felhasználhatsz tanulásod hatékonyságának növelésében.

Az agykutatást régóta izgalomban tartja a jobb – és bal agyfélteke közti különbségek felfedése. Vajon melyik a fontosabb? Mire képesek az agyféltekék együtt és külön-külön?

Az agyhullám-hangolás egy olyan eljárás, amely által tetszőlegesen megválasztott tudatállapotot lehet előidézni az emberi agyban, egyenletes ritmusú hang- vagy fény-impulzusok segítségével. Mindezek segítségével kívánság szerint mozgósíthatjuk olyan képességeinket is, mint például az intelligencia, a kreativitás, fejlett memória, a lelki gyógyulás (az önmagunkkal és emlékeinkkel való szembesülés és megbékélés) és a testünk öngyógyító képessége.

Vitaminokhoz, nyomelemekhez jutni sok helyütt csak kapszulákból lehetséges, pihenni, feltöltődni pedig – a több órás relaxálás helyett-mellett – itt a komputeres csúcstechnika

Az amerikai agykutatók és vezetõ pszichológus szakemberek jó értelmû nyomásának engedve George Bush elnök 1990-ben az akkor kezdõdött kerek évtizedet a kongresszus elõtt Decade of the Brainnek, tehát az agy (voltaképpen az agykutatás) évtizedének nyilvánította...

Nyilvánvaló, hogy a fiatalok, a gyerekek könnyebben tanulnak, mint az idősebbek. Ennek az agy frissessége az oka, hiszen fiatalon még másmilyen az agy szerkezete, struktúrája, sokkal több a "kihasználatlan" idegsejt, és így könnyebben megy az információk beépítése, tárolása. Erről, illetve egy ezzel kapcsolatos kutatásról szól az alábbi írás.

Régóta tudjuk, hogy a tanulás igen összetett folyamat. Bonyolult rendszerek működésének a következménye. A folyamatnak része az alvás is. Alvás közben az információkkal dolgozik az agy, ami elősegíti a mélyebb és tartósabb emlékezést. Most ezt vizsgálták patkányokkal végzett kísérlet során. Labirintusban látott képeket igyekezett memorizálni a patkány, és eközben, majd pedig alvás közben figyelték az agyi folyamatait. Azt találták, hogy alvás közben az agynak hasonló területei aktivizálódtak a patkánynál, mint a tanulási folyamat során. Így arra következtethetünk, hogy valóban az alvás közben igen fontos folyamatok játszódnak le az az emlékezés, tanulás szempontjából.

Előadás egy "The brain preis” „Agydijat” kapott magyar felfedezés a agyműködésről

Agyunk tízszer annyi energiát vesz föl, mint a test többi része

dr. Benda József
bendajoska@gmail.com