A memória típusai

A tárolás időtartama szempontjából megkülönböztethetünk rövid és hosszútávú memóriát, attól függően, mennyi ideig kell megjegyeznünk az adott információt.

A bámulatos emberi memória

Egy új tanulmány kimutatta, hogy az emberi agy sokkal több mindenre képes emlékezni, mint azt korábban gondolták.

Memória fejlesztő játékok

Játékgyűjtemény sokféle játékkal

Memória kapszula

Közérzetünket az is nagyon befolyásolja, hogy miként bírkózunk meg a ránk nehezedő nyomással, stresszel, hangulatváltozásokkal. Ha fizikailag, érzelmileg és szellemileg is egyensúlyban vagyunk, megszünnek a zavaró tényezők, és megnő a koncentrációs képességünk, akkor hatékonyabban tudjuk életünket is irányítani. Célja, hogy erősítse a szervezet regeneráló képességét, javítsa a koncentrációt, a lelki egyensúlyt.

Memóriaérdekességek

A legtöbben csak akkor kezdünk el foglalkozni a memóriánkkal, amikor már nem működik tökéletesen. Holott a memória egész életünk során törődést igényelne.

Minél több alvás, annál jobb memória

Ahhoz nem szükségesek állatkísérletek, hogy megállapítsuk: akár egy rövid alvás is javítja emlékezetünket, és a tanulást is hatékonyabbá teszi.Amerikai tudósoknak hála, most tudományos bizonyságot is nyertek ezek a tapasztalatok.

Memóriafejlesztő feladatok

A memória hamar megkopik, különösen ha már nem fiatal az ember. Az első ijedtség után, ilyenkor megpróbáljuk újra csúcsformába hozni magunkat, vagy ha ez már nem megy, akkor lassítani a hanyatlást. Ehhez szeretnék most néhány játékos ötletet adni.

Memóriafejlesztés szemmozgatással

A gyakorlat egyszerű - a szemet a bal saroktól a jobb sarokig kell mozgatni, gyors egymásutánban. Ha naponta legalább fél percig végzi valaki ezt a mozgássort, emlékezni fog arra is, hogy bezárta-e az ajtót vagy kikapcsolta-e a sütőt, mondta el Dr. Andrew Parker, a Manchester University Hospital vezető kutatója.

Agytornázz a sikerért

Ha képesek vagyunk a gondolataink fölött uralkodni, és ezt kitartóan gyakoroljuk, akkor sikereket érhetünk el az élet minden területén – állítja Kurt Tepperwein közismert német terapeuta, természetgyógyász és életvezetés-oktató.

Memóriafejlesztés

Elfoglalt emberek sokszor szenvednek attól, hogy elfelejtenek egy-két dolgot, vagy már apró-cseprő dolgokon is törni kell a fejüket. Íme néhány memóriafejlesztő gyakorlat.

Ellazult állapot, emlékek

Erősebb és tovább tartó emlékek alakulhatnak ki, amikor valaki ellazult állapotban van. Ilyenkor az agy emlékezéssel összefüggő idegsejtjei összehangoltan sülnek ki egyes agyhullámokkal.

Agytréning

Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy valamilyen fontos dolog éppen akkor nem jutott eszünkbe, amikor leginkább szükségünk lett volna rá. Reggel még úgy indultunk el dolgozni, hogy majd munka után veszünk fogkrémet, de este hazaérve elkeseredve konstatáljuk, hogy minden mást megvettünk, csak éppen ezt felejtettük el...

Emlékezet fejlesztés

Agyunk kapacitása jóval nagyobb, mint amit kihasználunk belőle

Emlékezetteszt

Ne terheld agyad olyan adatokkal, amelyek könnyen megkérdezhetők. Csak a fontosat jegyezd meg! A következő trükkök segítenek

Memóriacsúcsforma

A memória tornáztatását felfoghatjuk olyan sportként, amely agyunkat izmosítja, s szellemi teljesítő-és teherbíró-képességünket növeli. A tanulás egy életen át tartó folyamat -fedezze fel Ön is az emlékezőképességében rejlő lehetőségeket!

A hallási emlékezet fejlesztése

játékos gyakorlatok leírása

Brain-gym Agytorna

Az amerikai házaspár, dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison által kifejlesztett Brain-GYM, vagyis az agygimmnasztika kiegyensúlyozza és ezáltal serkenti az agy működését.

Az emlékezet

Wikipédia

Agyunk titkai

Pedig a modern agykutatás, képes működése közben is vizsgálni agyunkat. A mai korszerű berendezésekkel szinte kinyomozhatók gondolataink, megállapíthatók „lelki betegségeink”. A titokzatos agy egyre kevésbé titokzatos.